Ryż z pokrzywą i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2188
Ryż z pokrzywą i ogórkiem
fot. besighyawn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 suszone papryki chili
  • 6 wierzchołków młodych pokrzyw zwyczajnych
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę pekińską opłukać, osączyć z wody, podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ryż opłukać, ugotować na sypko z łyżeczką curry w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ogórka szklarniowego umyć, osączyć z wody, pokroić w grube plastry i zeskrobać z niego skórę. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obraną i pokrojoną drobno cebulę, skórę ogórka, pokrojoną papryczkę chili i zeszklić. Dodać do tego ryż, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Następnie przełożyć na kapustę pekińską. Wierzchołki pokrzywy zgnieść w rękawicach, sparzyć wrzątkiem i dodać do ryżu. Całość udekorować plastrami ogórka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów