Ryż z pokrzywą i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2188
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 łyżeczka curry
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 suszone papryki chili
- 6 wierzchołków młodych pokrzyw zwyczajnych
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę pekińską opłukać, osączyć z wody, podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ryż opłukać, ugotować na sypko z łyżeczką curry w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ogórka szklarniowego umyć, osączyć z wody, pokroić w grube plastry i zeskrobać z niego skórę. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obraną i pokrojoną drobno cebulę, skórę ogórka, pokrojoną papryczkę chili i zeszklić. Dodać do tego ryż, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Następnie przełożyć na kapustę pekińską. Wierzchołki pokrzywy zgnieść w rękawicach, sparzyć wrzątkiem i dodać do ryżu. Całość udekorować plastrami ogórka.
Komentarze (0)