Pierogi z serem, pokrzywą i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 143
Pierogi z serem, pokrzywą i pieczarkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Farsz:
  • 400 g sera ricotta
  • 200 g świeżych liści pokrzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: liście świeżych pokrzyw sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Posiekać je drobno do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej pokrzywy. Następnie dodać do tego ser ricotta. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, a następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Pieczarki oczyścić z błony, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową z oleju i dodać do potrawy na talerzu. Gotową potrawę udekorować listkami z pokrzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów