Risotto z pokrzywą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2926
Risotto z pokrzywą
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 15 g sera Pecorino
  • 10 młodych pokrzyw
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pokrzywę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie 2 listki pokrzywy zostawić do dekoracji, a resztę włożyć do miksera, wlać do tego oliwę z oliwek i razem zmiksować. Marchew obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać ryż, pokrojoną marchew i wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Składniki gotować na średnim ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Wtedy wlać pozostały bulion, dodać zmiksowaną pokrzywę z oliwą i pokruszony drobno ser Pecorino, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować liśćmi pokrzywy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów