Ciasto z omletem, szynką i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2334
Ciasto z omletem, szynką i szpinakiem
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g szynki w plastrach
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę i całości dokładnie rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż dobrze się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć usmażony wcześniej omlet, szpinak i plastry szynki. Całość zlepić ręcznie, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, nakryć pokrywką i smażyć z obu stron do chwili zarumienienia się ciasta.

Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów