Ciasto z omletem, szynką i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2542
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 20 g szynki w plastrach
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- sól
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- Omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę i całości dokładnie rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż dobrze się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć usmażony wcześniej omlet, szpinak i plastry szynki. Całość zlepić ręcznie, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, nakryć pokrywką i smażyć z obu stron do chwili zarumienienia się ciasta.
Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę i całości dokładnie rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż dobrze się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć usmażony wcześniej omlet, szpinak i plastry szynki. Całość zlepić ręcznie, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, nakryć pokrywką i smażyć z obu stron do chwili zarumienienia się ciasta.
Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)