Gremolata

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5393
Gremolata
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i przełożyć do miski. Skórki z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie czosnek obrać ze skóry i razem ze sparzoną wcześniej skórką cytrynową przepuścić przez praskę, po czym dodać do posiekanej natki pietruszki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Nadaje się do posypania potraw mięsnych lub grillowanych.

Komentarze (0)