Gremolata
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5393
Składniki:
- 2 skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i przełożyć do miski. Skórki z cytryny sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie czosnek obrać ze skóry i razem ze sparzoną wcześniej skórką cytrynową przepuścić przez praskę, po czym dodać do posiekanej natki pietruszki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Nadaje się do posypania potraw mięsnych lub grillowanych.
Komentarze (0)