Ryż z warzywami, mlekiem kokosowym i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7200

Składniki:

  • 350 ml mleka kokosowe
  • 25 g mini kolb kukurydzy w zalewie
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 15 g zielonego groszku w łupinie
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 marchew
  • 0,5 łyżeczki pasty tamaryndowca
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • natka kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki fasoli sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Mini kolby kukurydzy osączyć z zalewy i dodać do ryżu w misce. Groszek zielony pozbawić końcówek i dodać składników z ryżem. Kalafiora z brokułem podzielić na różyczki, przełożyć do osobnych rondli, zalać oba składniki po 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Następnie mleko kokosowe postawić na średnim ogniu dodać do tego curry, pastą tamaryndowca, mieloną papryką chili, wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z ognia i polać składniki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i razem z kiełkami fasoli mung dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekaną drobno natką kolendry.

Komentarze (2)

Wszystko fajnie, ale patrzę na to zdjęcie i nie widzę w przepisie brokułów, kalafiora, ani kiełków. Dość nieprofesjonalne zagranie.

Zdjęcie było nie od tego przepisu, już jest usunięte. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Podobne przepisy

Więcej przepisów