Ryż z warzywami, mlekiem kokosowym i curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7200
Składniki:
- 350 ml mleka kokosowe
- 25 g mini kolb kukurydzy w zalewie
- 5 g kiełków fasoli mung
- 15 g zielonego groszku w łupinie
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 marchew
- 0,5 łyżeczki pasty tamaryndowca
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- natka kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki fasoli sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Mini kolby kukurydzy osączyć z zalewy i dodać do ryżu w misce. Groszek zielony pozbawić końcówek i dodać składników z ryżem. Kalafiora z brokułem podzielić na różyczki, przełożyć do osobnych rondli, zalać oba składniki po 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Następnie mleko kokosowe postawić na średnim ogniu dodać do tego curry, pastą tamaryndowca, mieloną papryką chili, wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć z ognia i polać składniki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę i razem z kiełkami fasoli mung dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekaną drobno natką kolendry.
Komentarze (2)
Wszystko fajnie, ale patrzę na to zdjęcie i nie widzę w przepisie brokułów, kalafiora, ani kiełków. Dość nieprofesjonalne zagranie.
Zdjęcie było nie od tego przepisu, już jest usunięte. Dziękuję za zwrócenie uwagi.