Czarny ryż z mlekiem i mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2653
Czarny ryż z mlekiem i mango
fot. Chun's Pictures / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 dojrzale mango
  • 2 szklanki czarnego ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mango umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Ryż czarny opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do mango na talerzu. Następnie mleko przelać do kolejnego rondla, wsypać do niego, wlać do tego ekstrakt waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym całość na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów