Czarny ryż z mlekiem i mango
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2653
Składniki:
- 2 dojrzale mango
- 2 szklanki czarnego ryżu
- 2 łyżki cukru
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mango umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Ryż czarny opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do mango na talerzu. Następnie mleko przelać do kolejnego rondla, wsypać do niego, wlać do tego ekstrakt waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym całość na talerzu.
Komentarze (0)