Ryż z mango i mlekiem kokosowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 913
Ryż z mango i mlekiem kokosowym
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 250 g kleistego ryżu
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do ryżu na talerzu. Mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i polać nim potrawę. Wszystko posypać sezamem i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów