Qatayef
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2512
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wypełnienie:
- 250 g sera ricotta
- 100 g rodzynek
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 żółtko jajka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Syrop:
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, potem wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Do rodzynek dodać ser ricotta, wsypać mielone orzechy, cukier puder, cynamon i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać do tego żółtko jajka, całość dokładnie utrzeć łyżką i przełożyć na wycięte krążki ciasta.
Całość zakręcić w sakiewki, włożyć do rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować syrop: miód wymieszać z sokiem cytrynowym i polać potrawę.
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Do rodzynek dodać ser ricotta, wsypać mielone orzechy, cukier puder, cynamon i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać do tego żółtko jajka, całość dokładnie utrzeć łyżką i przełożyć na wycięte krążki ciasta.
Całość zakręcić w sakiewki, włożyć do rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować syrop: miód wymieszać z sokiem cytrynowym i polać potrawę.
Komentarze (0)