Qatayef

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2512
Qatayef
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wypełnienie:
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g rodzynek
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Syrop:
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, potem wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Do rodzynek dodać ser ricotta, wsypać mielone orzechy, cukier puder, cynamon i wlać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać do tego żółtko jajka, całość dokładnie utrzeć łyżką i przełożyć na wycięte krążki ciasta.

Całość zakręcić w sakiewki, włożyć do rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Przygotować syrop: miód wymieszać z sokiem cytrynowym i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów