Dorsz z rzepą, dymką i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1470
Dorsz z rzepą, dymką i ziemniakami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego dorsza
  • 6 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 biała rzepa
  • 1 sałata rzymska
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Rzepę oraz dymkę obrać ze skóry, po czym rzepę pokroić w dużą kostkę i razem z dymką przełożyć do rondla. Składniki w rondlu zalać 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do ich miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i wyłożyć na talerz. Ziemniaki młode oskrobać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Następnie oprószyć je szczyptą soli, bułką tartą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Dodać do tego wędzonego dorsza. Całość udekorować sałatą rzymską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów