Dorsz z rzepą, dymką i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1470
Składniki:
- 400 g wędzonego dorsza
- 6 młodych ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 biała rzepa
- 1 sałata rzymska
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Rzepę oraz dymkę obrać ze skóry, po czym rzepę pokroić w dużą kostkę i razem z dymką przełożyć do rondla. Składniki w rondlu zalać 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do ich miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i wyłożyć na talerz. Ziemniaki młode oskrobać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Następnie oprószyć je szczyptą soli, bułką tartą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Dodać do tego wędzonego dorsza. Całość udekorować sałatą rzymską.
Komentarze (0)