Bouillabaisse
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1989
Składniki:
- 150 g mrożonych krewetek
- 150 g mrożonych muli
- 2 filety z mintaja
- 2 marchewki
- 2 dymki
- 2 pomidory
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 l wody
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadanych. Mule rozmrozić. Filety rybne pokroić na małe kawałki i skropić je sokiem cytrynowym. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew, wsypać szczyptę szafranu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do dodać do tego pokrojone w plastry pomidory, tartą skórkę pomarańczową i zalać winem wytrawnym. Składniki dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego wodę i dodać rozmrożone wcześniej krewetki, mule i pokrojone filety rybne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości ryby. Mule, które się nie otworzą podczas gotowania należy odrzucić. Po ugotowaniu zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko polać śmietaną kremówką i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)