Bouillabaisse

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1072
Bouillabaisse
fot. Blue moon in her eyes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g mrożonych krewetek
  • 150 g mrożonych muli
  • 2 filety z mintaja
  • 2 marchewki
  • 2 dymki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 l wody
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadanych. Mule rozmrozić. Filety rybne pokroić na małe kawałki i skropić je sokiem cytrynowym. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew, wsypać szczyptę szafranu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do dodać do tego pokrojone w plastry pomidory, tartą skórkę pomarańczową i zalać winem wytrawnym. Składniki dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym wlać do tego wodę i dodać rozmrożone wcześniej krewetki, mule i pokrojone filety rybne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości ryby. Mule, które się nie otworzą podczas gotowania należy odrzucić. Po ugotowaniu zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko polać śmietaną kremówką i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy