Kurczak z marchewką, pomidorami i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 746
Kurczak z marchewką, pomidorami i kapustą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Marchew oraz pomidorki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do brytfanki. Piersi z kurczaka pokroić na duże kawałki i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie rozgrzać olej na patelni i lekko zrumienić na nim przygotowane mięso. Po zrumienieniu mięso dodać do warzyw w brytfance. Całość zalać bulionem warzywnym zmieszanym z miodem oraz śmietaną i posypać suszonym tymiankiem oraz kolendrą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości składników. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów