Kurczak z marchewką, pomidorami i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 965
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 1,5 szklanka bulionu warzywnego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka suszonej kolendry
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Marchew oraz pomidorki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do brytfanki. Piersi z kurczaka pokroić na duże kawałki i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie rozgrzać olej na patelni i lekko zrumienić na nim przygotowane mięso. Po zrumienieniu mięso dodać do warzyw w brytfance. Całość zalać bulionem warzywnym zmieszanym z miodem oraz śmietaną i posypać suszonym tymiankiem oraz kolendrą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości składników. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)