Grzanki z brukselką, soją i majonezem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 200 g czarnej soi
- 30 g brukselki
- 6 kromek chleba pszennego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję zalać 0,5 l lekko osolonej wody, moczyć przez 4 godziny, potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści liści, pokroić na połowy, po czym zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smażyć grzanki z obu stron. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę, brukselkę oraz soję i całość smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Potem ściągnąć, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na grzanki.
Komentarze (0)