Makaron ryżowy z makiem, ryżem i glonami nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3054
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 opakowanie glonów nori
- 1 łyżka maku
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Makaron ryżowy zalać 3 szklankami również lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Następnie zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Glony nori opłukać, osączyć z wody, podziurkować wyparzoną wrzątkiem igłą i smażyć przez 1 minutę na patelni na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Następnie wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Mak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Wyłożyć na talerz jedną porcje gotowanego ryżu, na niego położyć porcję smażonego makaronu, posypać makiem, potem położyć druga porcję ryżu, makaronu i maku. Całość zlepić smażonymi liśćmi nori.
Komentarze (0)