Makaron ryżowy z makiem, ryżem i glonami nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3054
Makaron ryżowy z makiem, ryżem i glonami nori
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 opakowanie glonów nori
  • 1 łyżka maku
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Makaron ryżowy zalać 3 szklankami również lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Następnie zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Glony nori opłukać, osączyć z wody, podziurkować wyparzoną wrzątkiem igłą i smażyć przez 1 minutę na patelni na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Następnie wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Mak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Wyłożyć na talerz jedną porcje gotowanego ryżu, na niego położyć porcję smażonego makaronu, posypać makiem, potem położyć druga porcję ryżu, makaronu i maku. Całość zlepić smażonymi liśćmi nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów