Ryż z krewetkami, boczniakami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2512
Składniki:
- 40 g boczniaków
- 30 g mrożonych krewetek
- 20 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 marchewki
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz boczniaki umyć i osączyć z wody. Boczniaki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Skórkę cytrynową sparzyć wrzącą wodą i pokroić w cienką słomkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Orzechy włoskie przełożyć do miski i skropić miodem lipowym. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną wcześniej marchew oraz rozmrożony zielony groszek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną paprykę chili, skórkę cytrynową, oczyszczone krewetki i pokrojone boczniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu na talerzu. Gotową potrawę udekorować namoczonymi w miodzie orzechami włoskimi.
Komentarze (0)