Ryż z grzybami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 717
Składniki:
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 10 g suszonych prawdziwków
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Suszone prawdziwki opłukać wodą, przełożyć je do rondla, zalać 1 l wody i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu gotować je przez 10 minut i odcedzić. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego tłuczone orzechy laskowe oraz pinii. Orzechy wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Po tym czasie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonych orzechów. Cebulę smażyć aż się zeszkli, a następnie dodać do tego ugotowane i odcedzone wcześniej grzyby. Doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty. Po czym dodać do tego odparowany gotowany ryż oraz natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Komentarze (0)