Pieczarki smażone z ciecierzycą i cukinią

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2938
Pieczarki smażone z ciecierzycą i cukinią
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 300 g ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz warzywa dokładnie umyć. Pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Do rondla, przesypać ciecierzycę, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony tymianek oraz suszoną paprykę chili. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry cukinię, ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości cukinii. Po usmażeniu wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów