Pieczarki smażone z ciecierzycą i cukinią
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3375
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- 300 g ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona, młoda cukinia
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz warzywa dokładnie umyć. Pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Do rondla, przesypać ciecierzycę, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony tymianek oraz suszoną paprykę chili. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry cukinię, ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości cukinii. Po usmażeniu wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Pyszne i sycace