Kurczak z makaronem i boczniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2288
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 30 g kiełków fasoli mung
- 4 grzyby boczniaki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Grzyby, mięso oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Boczniaki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, opłukać zimną wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, dodać do nich pokrojone boczniaki, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu odcedzić, mięso pokroić na małe kawałki i razem z grzybami dodać do makaronu w misce. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej kiełki fasoli mung i pokrojoną szalotkę. Do drugiej miseczki wlać sos sojowy, ocet ryżowy, mirin, oliwę z oliwek, wsypać cukier, po czym rozmieszać, połączyć ze składnikami w drugiej misce i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać posiekaną natką zielonej pietruszki i podawać na zimno.
Komentarze (0)