Ryż z kiełbasą, przegrzebkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1701
Składniki:
- 15 g zielonego groszku w łupinie
- 6 mrożonych przegrzebek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 peta białej kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przegrzebki rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Kiełbasę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy dodać do niej rozmrożone przegrzebki oraz pokrojone wcześniej warzywa. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego zielony groszek w łupinie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i smażyć do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć je z ognia i połączyć z gotowanym ryżem na talerzu.
Komentarze (0)