Stek z przegrzebkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2031
Stek z przegrzebkami
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 6 łyżek oleju
  • 4 zielone szparagi
  • 2 pory
  • 2 żółtka jajka
  • 2 łodygi drobnego szczypiorku do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Por pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i również wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcie, oprószyć ją pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do składników. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, dokładnie umyć, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Zrumienione osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miseczki. Do przepuszczonego czosnku dodać żółtka jajek, razem roztrzepać trzepaczką i przelać na usmażone mięso. Wszystko udekorować łodygami drobnego szczypiorku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów