Stek z przegrzebkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2031
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 8 mrożonych przegrzebek
- 6 łyżek oleju
- 4 zielone szparagi
- 2 pory
- 2 żółtka jajka
- 2 łodygi drobnego szczypiorku do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Por pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i również wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcie, oprószyć ją pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do składników. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, dokładnie umyć, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na pozostałym oleju na patelni. Zrumienione osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miseczki. Do przepuszczonego czosnku dodać żółtka jajek, razem roztrzepać trzepaczką i przelać na usmażone mięso. Wszystko udekorować łodygami drobnego szczypiorku.
Komentarze (0)