Matiasy z przegrzebkami i musem kalafiorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2063
Składniki:
- 100 ml zalewy octowej z matiasów
- 5 przegrzebek mrożonych
- 4 matiasy
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz biały
- Na mus kalafiorowy:
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 kalafior
Opis przygotowania:
Matiasy wraz z zalewą octową wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli i części niejadalnych, umyć, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do matiasów. Marchew obrać ze skóry, umyć, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do składników. Kalafiora umyć, pokroić na różyczki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie odcedzonego kalafiora zalać śmietaną, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu do smaku, zmiksować i przełożyć do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)