Matiasy z przegrzebkami i musem kalafiorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1840
Matiasy z przegrzebkami i musem kalafiorowym
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml zalewy octowej z matiasów
  • 5 przegrzebek mrożonych
  • 4 matiasy
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz biały
  • Na mus kalafiorowy:
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 kalafior

Opis przygotowania:

Matiasy wraz z zalewą octową wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli i części niejadalnych, umyć, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do matiasów. Marchew obrać ze skóry, umyć, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do składników. Kalafiora umyć, pokroić na różyczki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie odcedzonego kalafiora zalać śmietaną, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu do smaku, zmiksować i przełożyć do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów