Ryż z jajkiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 682
Ryż z jajkiem i warzywami
fot. BBTree2012 / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g szparagów zielonych
  • 250 g ryżu kleistego
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sałata strzępiasta
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz.. Marchew obrać ze skóry, przełożyć ją do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, po czym dwie z nich pokroić w drobną kostkę, a pozostałą dodać do sałaty na talerzu. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i również ugotować je do miękkość. Po ugotowaniu szparagi dodać do warzyw na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone na połowy pomidory. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. przespać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną drobno papryczkę chili, pokrojoną marchew i odparowany wcześniej ryż. Składniki te smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty, a po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić na gotujący się 1 l wody w rondlu i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Wszystko posypać suszonym oregano.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów