Ryż z jajkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 861
Składniki:
- 300 g szparagów zielonych
- 250 g ryżu kleistego
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sałata strzępiasta
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz.. Marchew obrać ze skóry, przełożyć ją do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, po czym dwie z nich pokroić w drobną kostkę, a pozostałą dodać do sałaty na talerzu. Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i również ugotować je do miękkość. Po ugotowaniu szparagi dodać do warzyw na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone na połowy pomidory. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. przespać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną drobno papryczkę chili, pokrojoną marchew i odparowany wcześniej ryż. Składniki te smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty, a po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić na gotujący się 1 l wody w rondlu i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Wszystko posypać suszonym oregano.
Komentarze (0)