Ryż z fasolą, jajkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1590
Składniki:
- 400 g fasoli Adzuki w zalewie
- 2 czerwone buraczki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szklanka ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki chili
- pęczek rukoli
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę położyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do rukoli na talerzu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać fasolę Adzuki, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili, po czym wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)