Zupa ziemniaczana z curry i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2269
Zupa ziemniaczana z curry i serem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g sera cheddar w całości
  • Na zupę:
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka curry
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać curry, kurkumę, suszoną kolendrę, mielony kminek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielona papryką, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do kubka. Całość podawać z kawałkiem sera cheddar.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów