Zupa ziemniaczana z curry i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2269
Składniki:
- 30 g sera cheddar w całości
- Na zupę:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka curry
- 1 marchew
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać curry, kurkumę, suszoną kolendrę, mielony kminek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielona papryką, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do kubka. Całość podawać z kawałkiem sera cheddar.
Komentarze (0)