Ryż z migdałami, sokiem malinowym i pokrzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2254
Ryż z migdałami, sokiem malinowym i pokrzywami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml soku malinowego
  • 10 dag całych migdałów
  • 5 dag młodych liści pokrzyw
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • sól

Opis przygotowania:

Migdały oczyścić ze skóry i sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić, zalać sokiem malinowym i zmiksować na jednolita masę. Liście pokrzyw rozwałkować, następnie wrzucić do rondla z niewielką ilością gotowanej wody z sokiem cytrynowym, gotować przez 1,5 minuty i odcedzić. Ze zmiksowanego ryżu uformować ręcznie małe kulki, nadziać je migdałami, zlepić i owinąć w liście pokrzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów