Ryż z migdałami, sokiem malinowym i pokrzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2475
Składniki:
- 150 ml soku malinowego
- 10 dag całych migdałów
- 5 dag młodych liści pokrzyw
- 2 łyżki soku z cytryn
- 1 szklanka ryżu kleistego
- sól
Opis przygotowania:
Migdały oczyścić ze skóry i sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić, zalać sokiem malinowym i zmiksować na jednolita masę. Liście pokrzyw rozwałkować, następnie wrzucić do rondla z niewielką ilością gotowanej wody z sokiem cytrynowym, gotować przez 1,5 minuty i odcedzić. Ze zmiksowanego ryżu uformować ręcznie małe kulki, nadziać je migdałami, zlepić i owinąć w liście pokrzyw.
Komentarze (0)