Sałatka tajska z makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2313
Składniki:
- 100 ml soku pomarańczowego
- 25 g makaronu pszennego nitki
- 2 marchewki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w cienką słomkę. Pokrojoną dodać połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do składników. Następnie dodać do tego pokrojoną na kawałki bazylię, szpinak, obrany oraz pokrojony drobno imbir i wsypać suszoną kolendrę. Całość zalać sokiem pomarańczowym zmieszanym z octem ryżowym, dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego naczynia.
Komentarze (0)