Ryż z warzywami i curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2529
Składniki:
- 4 ziemniaki bataty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 kalafior
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka curry
- sól
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Bataty ugotować w mundurkach razem z marchewką, odcedzić i obrać ze skóry. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w talarki. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać wszystkie ugotowane warzywa oraz zielony groszek, paprykę chili pokrojoną w talarki i curry. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i smażyć przez 2 minuty. Całość dodać do ryżu i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)