Ryż z warzywami w sosie curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5829
Ryż z warzywami w sosie curry
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 marchew
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • sól
  • 1 seler
  • Na sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka przypraw curry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać i ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystkie warzywa dobrze umyć. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, marchew i seler pokroić w talarki. Zalać wszystko 1 l osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie warzywa odcedzić i dodać do ryżu. Przygotować sos: Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obrany i posiekany drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać curry, wymieszać i wlać śmietanę. Ściągnąć z ognia, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać i dodać do warzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów