Ryż z warzywami w sosie curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6037
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 marchew
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- sól
- 1 seler
- Na sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka przypraw curry
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać i ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystkie warzywa dobrze umyć. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, marchew i seler pokroić w talarki. Zalać wszystko 1 l osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie warzywa odcedzić i dodać do ryżu. Przygotować sos: Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obrany i posiekany drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać curry, wymieszać i wlać śmietanę. Ściągnąć z ognia, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać i dodać do warzyw.
Komentarze (0)