Chebureki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3411
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- Na farsz:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 3 łyżki mleka 2%
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 6 łyżek oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek oraz wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim otwory o wielkości małego talerzyka.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je mlekiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa z mlekiem. Następnie dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Ciasto z farszem skleić ręcznie, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na tackę.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je mlekiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa z mlekiem. Następnie dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Ciasto z farszem skleić ręcznie, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)