Chebureki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 194
Chebureki
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 6 łyżek oleju

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek oraz wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim otwory o wielkości małego talerzyka.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski i zalać je mlekiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa z mlekiem. Następnie dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu wszystko nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.

Ciasto z farszem skleić ręcznie, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)