Ryż z fasolą, papryką i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli w zalewie
- 30 g wędzonego boczku
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Fasolę osączyć z zalewy. Boczek pokroić w kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, po czym wymieszać go z jedną łyżką oliwy z oliwek i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej pokrojony boczek. Boczek smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i osączoną z zalewy fasolę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)