Ryż z fasolą, papryką i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2155
Ryż z fasolą, papryką i boczkiem
fot. _ulmos_ / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 30 g wędzonego boczku
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Fasolę osączyć z zalewy. Boczek pokroić w kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, po czym wymieszać go z jedną łyżką oliwy z oliwek i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i dodać do niej pokrojony boczek. Boczek smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę i osączoną z zalewy fasolę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów