Ryż z fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3125
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 25 dag fasoli
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 szklanki wywaru z jarzyn
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 3 łyżki masła
Opis przygotowania:
Fasolę wymyć i namoczyć na 6 godzin w zimnej wodzie, po czym ją ugotować. Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na oleju. Dodać do niej roztarty ząbek czosnku i natkę zielonej pietruszki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Do cebuli dodać wywar z jarzyn i przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Ryż opukać, wsypać do gotowanego wywaru i dogotować do miękkości ryżu. Fasole ugotować na miękko, a następnie połączyć ją z ryżem. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posypać tartym serem żółtym i pokrojonym na małe kawałki masłem, następnie włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Gotowy ryż podawać udekorowany zieloną sałatą lub cykorią.
Komentarze (0)