Dorsz smażony z cukinią i kukrydzą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2427
Dorsz smażony z cukinią i kukrydzą
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z dorsza
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cukinia żółta
  • 1 jajko
  • 1 zielony ogórek
  • 1 zielona papryka chili
  • sałata strzępiasta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plastry o grubości 0,7 mm. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę przesypać na drugi talerz. Następnie pokrojoną cukinię oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w mące i smażyć na patelni na 4 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażoną osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego sałatę oraz pokrojone warzywa z kukurydzą. Dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju. Gotową rybę dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów