Dorsz smażony z cukinią i kukrydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 200 g filetów z dorsza
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki mąki
- 1 cukinia żółta
- 1 jajko
- 1 zielony ogórek
- 1 zielona papryka chili
- sałata strzępiasta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plastry o grubości 0,7 mm. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę przesypać na drugi talerz. Następnie pokrojoną cukinię oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w mące i smażyć na patelni na 4 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażoną osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego sałatę oraz pokrojone warzywa z kukurydzą. Dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości w mocno rozgrzanym oleju. Gotową rybę dodać do całości.
Komentarze (0)