Ryż z ciecierzycą i fasolą w sosie kokosowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2599
Składniki:
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 puszka ananasa w kostce
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać gotować na 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać curry oraz ziarna gorczycy i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić osączoną z zalewy ciecierzycę, fasolę czerwoną i ananasa. Smażyć przez 2 minuty, po czym oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ryż. Śmietankę kokosową przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do niej wiórki kokosowe, wlać zalewę ananasową, doprawić szczyptą soli, wymieszać i przelać na talerz z ryżem. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)