Ryż z fasolą, kapustą i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1963
Ryż z fasolą, kapustą i szpinakiem
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g czerwonej fasoli
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka maki pszennej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę czerwoną zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej fasoli. Składniki z fasolą doprawić do smaku przyprawami, ubić tłuczkiem na miazgę i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników na talerzu. Następnie kapustę białą pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją wrzącą wodą i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Kapustę oprószyć mąką, szczypta soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do niej szpinak, całość zalać śmietaną, wymieszać i dusić przez kolejną 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów