Ryż z fasolą, kapustą i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1963
Składniki:
- 300 g czerwonej fasoli
- 100 ml śmietany 18%
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka maki pszennej
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę czerwoną zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanej wcześniej fasoli. Składniki z fasolą doprawić do smaku przyprawami, ubić tłuczkiem na miazgę i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników na talerzu. Następnie kapustę białą pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją wrzącą wodą i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Kapustę oprószyć mąką, szczypta soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do niej szpinak, całość zalać śmietaną, wymieszać i dusić przez kolejną 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)