Penne z pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1145
Penne z pieczarkami
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Tymianek drobno posiekać. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plastry czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Całość posypać posiekanym tymiankiem i smażyć do chwili, aż makaron zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów