Penne z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1306
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Tymianek drobno posiekać. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plastry czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Całość posypać posiekanym tymiankiem i smażyć do chwili, aż makaron zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)