Ryż z fasolą i konserwowanymi warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1416
Składniki:
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka czarnej fasoli
- 1 szklanka marchewki konserwowej
- 0,5 szklanki cebuli w zalewie
- natka zielonej pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasole przesypać do rondla, zalać ją litrem lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego ugotowana wcześniej fasolę i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ja z ognia i trzymać w ciepłym. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Na ugotowany ryż wyłożyć smażona fasolę. Marchew konserwową oraz kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Cebulę osączyć z zalewy, pokroić ją na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)