Ryż z fasolą i konserwowanymi warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1416
Ryż z fasolą i konserwowanymi warzywami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka czarnej fasoli
  • 1 szklanka marchewki konserwowej
  • 0,5 szklanki cebuli w zalewie
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasole przesypać do rondla, zalać ją litrem lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego ugotowana wcześniej fasolę i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć ja z ognia i trzymać w ciepłym. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Na ugotowany ryż wyłożyć smażona fasolę. Marchew konserwową oraz kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Cebulę osączyć z zalewy, pokroić ją na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów