Kurczak z makaronem i fasolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2042
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 150 g przecieru pomidorowego
- 30 g makaronu muszelki
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 czerwone papryki konserwowe
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki jarmużu do dekoracji
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, dodać do tego pokrojoną marchew i smażyć przez 1 minutę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać do smażonych składników, po czym wlać jeszcze przecier pomidorowy oraz fasolę białą z zalewą. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Paprykę konserwową oraz oliwki osączyć z zalewy, pokroić na kawałki i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Składniki z makaronem dokładnie wymieszać i również wyłożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i panierować w roztrzepanych jajkach, a potem w mące, po czym przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać posiekaną natką zielonej pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem i udekorować jarmużem.
Komentarze (0)