Sangria świąteczna

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2129
Sangria świąteczna
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com
Sangria jest hiszpańskim napojem, łączącym ze sobą przede wszystkim czerwone wino z pokrojonymi owocami. Swoją nazwę zawdzięcza intensywnemu, czerwonemu kolorowi ("sangría" w języku hiszpańskim oznacza krwawienie).

Składniki:

  • 1,5 l wina czerwonego wytrawnego
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml brandy
  • 300 ml Fanty Exotic
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej czerwonej porzeczki
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 anyże gwiaździste
  • 2 gałązki bukszpanu do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Pomarańczę, cytryny oraz bukszpan umyć i osączyć z wody. Pomarańcze z cytryną pokroić w cienkie plastry. Porzeczkę czerwoną rozmrozić. Następnie do rondla wlać czerwone wino, brandy, sok z pomarańczy i fantę. wsypać do tego mielone goździki, dobrze wymieszać i lekko podgrzać na średnim ogniu. Po podgrzaniu ściągnąć z ognia, dodać pokrojone wcześniej pomarańcze, cytryny, anyż gwiaździsty i czerwoną porzeczkę. Wszystko ponownie wymieszać, przelać do odpowiedniego naczynia i udekorować gałązkami bukszpanu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów