Sangria świąteczna
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2129
Sangria jest hiszpańskim napojem, łączącym ze sobą przede wszystkim czerwone wino z pokrojonymi owocami. Swoją nazwę zawdzięcza intensywnemu, czerwonemu kolorowi ("sangría" w języku hiszpańskim oznacza krwawienie).
Składniki:
- 1,5 l wina czerwonego wytrawnego
- 500 ml soku pomarańczowego
- 200 ml brandy
- 300 ml Fanty Exotic
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej czerwonej porzeczki
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 2 anyże gwiaździste
- 2 gałązki bukszpanu do dekoracji
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Pomarańczę, cytryny oraz bukszpan umyć i osączyć z wody. Pomarańcze z cytryną pokroić w cienkie plastry. Porzeczkę czerwoną rozmrozić. Następnie do rondla wlać czerwone wino, brandy, sok z pomarańczy i fantę. wsypać do tego mielone goździki, dobrze wymieszać i lekko podgrzać na średnim ogniu. Po podgrzaniu ściągnąć z ognia, dodać pokrojone wcześniej pomarańcze, cytryny, anyż gwiaździsty i czerwoną porzeczkę. Wszystko ponownie wymieszać, przelać do odpowiedniego naczynia i udekorować gałązkami bukszpanu.
Komentarze (0)