Babeczki lodowe z miodem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1947
Składniki:
- 350 g lodów cytrynowych
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki miodu lipowego
- 4 plastry limonki do dekoracji
- 4 listki świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie do utartych żółtek dodać stopniowo ubitą pianę z białek oraz wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i foremek, przełożyć na talerz i przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć na talerz z upieczoną wcześniej babeczką. Lody cytrynowe oprószyć mielonym cynamonem, wymieszać i nałożyć je na babeczki z ciasta. Całość polać miodem lipowym i udekorować plastrami limonki oraz listkami świeżej mięty.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć na talerz z upieczoną wcześniej babeczką. Lody cytrynowe oprószyć mielonym cynamonem, wymieszać i nałożyć je na babeczki z ciasta. Całość polać miodem lipowym i udekorować plastrami limonki oraz listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)