Fasola z marchewką, papryką i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1671
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka papryka
- pęczek szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną, żółtą oraz ugotowaną fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości warzyw. Pod koniec smażenia dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak. Wszystko dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)