Fasola z marchewką, papryką i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1671
Fasola z marchewką, papryką i szpinakiem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka papryka
  • pęczek szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną, żółtą oraz ugotowaną fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości warzyw. Pod koniec smażenia dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak. Wszystko dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów