Gnocchi z batatów z szałwią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3660
Składniki:
- 2 kg batatów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 garść świeżych liści szałwii
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Bataty obrać ze skóry, umyć, przełożyć do garnka, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc tłuczkiem. Następnie przełożyć na stolnicę, wsypać do tego mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zwinąć w jeden, długi rulon, po czym zrobić w nim wgniecenia widelcem i pokroić na 2,5 cm kawałki. Pokrojone kawałki wrzucić na 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko odcedzić. Masło stopić na patelni i dodać do niego umyte i osączone z wody liście szałwii. Następnie wlać syrop klonowy, wsypać cynamon, dokładnie wymieszać i wrzucić ugotowane wcześniej gnocchi. Całość smażyć na rumiany kolor.
Komentarze (0)