Gnocchi z batatów z szałwią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3660
Gnocchi z batatów z szałwią
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kg batatów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 garść świeżych liści szałwii
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Bataty obrać ze skóry, umyć, przełożyć do garnka, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc tłuczkiem. Następnie przełożyć na stolnicę, wsypać do tego mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zwinąć w jeden, długi rulon, po czym zrobić w nim wgniecenia widelcem i pokroić na 2,5 cm kawałki. Pokrojone kawałki wrzucić na 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko odcedzić. Masło stopić na patelni i dodać do niego umyte i osączone z wody liście szałwii. Następnie wlać syrop klonowy, wsypać cynamon, dokładnie wymieszać i wrzucić ugotowane wcześniej gnocchi. Całość smażyć na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów