Ryż z czosnkiem i bakłażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2392
Ryż z czosnkiem i bakłażanem
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 bakłażan
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w podłużne plastry. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojonego bakłażana, po czym oprószyć go pieprzem, solą, płatkami chilli i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Usmażonego ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do rondla. Następnie zalać go 4 szklankami wody. Czosnek podzielić na ząbki, obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do zalanego ryżu. Potem oba składniki ugotować i odparować. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać do tego ugotowany ryż z czosnkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i połączyć ze smażonym bakłażanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów