Ryż z czosnkiem i bakłażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2661
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki ryżu
- 1 bakłażan
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w podłużne plastry. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojonego bakłażana, po czym oprószyć go pieprzem, solą, płatkami chilli i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Usmażonego ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do rondla. Następnie zalać go 4 szklankami wody. Czosnek podzielić na ząbki, obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do zalanego ryżu. Potem oba składniki ugotować i odparować. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać do tego ugotowany ryż z czosnkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i połączyć ze smażonym bakłażanem.
Komentarze (0)