Fasolka szparagowa z bakłażanem i czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1290
Składniki:
- 600 g żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz ziołowy (mielony)
- liście czerwonej kapusty do dekoracji
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz bakłażana umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Bakłażana pokroić w cienkie plastry i oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego wcześniej bakłażana i smażyć do chwili, aż zacznie się on lekko rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowaną fasolkę szparagową. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż fasolka zacznie się zarumieni. Wtedy wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i udekorować listkami czerwonej kapusty.
Komentarze (0)