Ryż z bakłażanem, tofu i nasionami dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2740
Ryż z bakłażanem, tofu i nasionami dyni
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g tofu
  • 20 g łuskanych nasion dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 bakłażan
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w cienkie plastry. Bakłażana umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać do tego pokrojone tofu, bakłażana, nasiona dyni, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, mielonym imbirem i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów