Ryż z bakłażanem, tofu i nasionami dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2740
Składniki:
- 25 g tofu
- 20 g łuskanych nasion dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki ryżu
- 1 bakłażan
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w cienkie plastry. Bakłażana umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać do tego pokrojone tofu, bakłażana, nasiona dyni, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, mielonym imbirem i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z ryżem.
Komentarze (0)