Pęczak z grzybami i warzywami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 936
Składniki:
- 400 g kaszy pęczak
- 250 g pieczarek
- 250 g mrożonego groszku zielonego
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Marchew, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę pokroić drobno. Groszek zielony rozmrozić. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w podłużne plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować.
Rozgrzać masło na patelni i zeszklić na nim cebulę oraz pokrojoną wcześniej marchew. Dodać do tego pokrojone pieczarki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego rozmrożony groszek zielony. Składniki na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego odparowaną kaszę pęczak. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.
Rozgrzać masło na patelni i zeszklić na nim cebulę oraz pokrojoną wcześniej marchew. Dodać do tego pokrojone pieczarki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego rozmrożony groszek zielony. Składniki na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego odparowaną kaszę pęczak. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)