Pęczak z grzybami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 56
Pęczak z grzybami i warzywami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mrożonego groszku zielonego
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Marchew, pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę pokroić drobno. Groszek zielony rozmrozić. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w podłużne plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować.

Rozgrzać masło na patelni i zeszklić na nim cebulę oraz pokrojoną wcześniej marchew. Dodać do tego pokrojone pieczarki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego rozmrożony groszek zielony. Składniki na patelni doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego odparowaną kaszę pęczak. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów