Gnocchi z chili i jarmużem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- sól
- Na gnocchi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Jarmuż pokroić na kawałki.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, zalać je 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do nich 1,5 szklanki mąki, wbić jajko, oprószyć szczyptą soli i całość zagnieść na ciasto. Zagniecione ciasto podsypać pozostałą mąką i rozwałkować ręcznie w jeden, długi rulon. Pociąć go nożem na 2 cm kawałki i wrzucić je 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę oraz jarmuż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowane gnocchi, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, zalać je 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do nich 1,5 szklanki mąki, wbić jajko, oprószyć szczyptą soli i całość zagnieść na ciasto. Zagniecione ciasto podsypać pozostałą mąką i rozwałkować ręcznie w jeden, długi rulon. Pociąć go nożem na 2 cm kawałki i wrzucić je 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę oraz jarmuż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowane gnocchi, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)