Deser bananowy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2272
Deser bananowy
fot. takaokun / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 15 g tłuczonych, solonych pistacji
  • 4 łyżki polewy toffi
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, pociąć w podłużne plastry o szerokości 4 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Banany umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na połówki. Przekrojone banany wyłożyć na plastrach ciasta na blasze, po czym wszystko nakryć plastrami ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą pianą i nałożyć ją łopatką na upieczone ciasto. Gotowy deser polać polewą toffi i posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów