Deser bananowy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2512
Składniki:
- 200 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g śmietany kremówki
- 15 g tłuczonych, solonych pistacji
- 4 łyżki polewy toffi
- 2 banany
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, pociąć w podłużne plastry o szerokości 4 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Banany umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na połówki. Przekrojone banany wyłożyć na plastrach ciasta na blasze, po czym wszystko nakryć plastrami ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą pianą i nałożyć ją łopatką na upieczone ciasto. Gotowy deser polać polewą toffi i posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)