Pierogi drożdżowe z fasolą, ciecierzycą i rzerżuchą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 duży pomidor
- 1 mały por
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- pęczek rzeżuchy do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 g drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 1 szalotka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek rzeżuchy
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, po czym rozwałkować na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ciecierzycę oraz czerwoną fasolę osączyć z zalewy i przesypać do jednej miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce wraz z pokrojonym drobno pęczkiem rzeżuchy i koncentratem pomidorowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pomidorami, rzeżuchą oraz pokrojonym porem.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, po czym rozwałkować na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ciecierzycę oraz czerwoną fasolę osączyć z zalewy i przesypać do jednej miski. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce wraz z pokrojonym drobno pęczkiem rzeżuchy i koncentratem pomidorowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pomidorami, rzeżuchą oraz pokrojonym porem.
Komentarze (0)