Ryż z dynią i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1007
Ryż z dynią i ciecierzycą
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 250 g ciecierzycy w zalewie
  • 250 g kleistego ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • sok ze świeżo wyciśniętej limonki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz paprykę opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej czerwona paprykę i smażyć ją przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną w kostkę dynię i odsączona z zalewy ciecierzycę. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli, curry, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu w misce. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów