Ryż z dynią i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1223
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 250 g ciecierzycy w zalewie
- 250 g kleistego ryżu
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 1 ząbek czosnku
- sól
- natka zielonej pietruszki
- sok ze świeżo wyciśniętej limonki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz paprykę opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej czerwona paprykę i smażyć ją przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną w kostkę dynię i odsączona z zalewy ciecierzycę. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli, curry, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu w misce. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
Komentarze (0)