Banany panierowane z ziemniakami i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1013
Banany panierowane z ziemniakami i miodem
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml miodu lipowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście czerwonej sałaty
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Banany oraz liście czerwonej sałaty umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu wyłożyć je na talerz z sałatą. Następnie banany obrać ze skóry i usunąć z nich końcówki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać płatki kukurydziane. Obrane banany namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w płatkach kukurydzianych i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Banany smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, nabić na patyczki szaszłykowe i dodać do całości. Wszystko polać miodem lipowym i podawać na ciepło do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów