Banany panierowane z ziemniakami i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1013
Składniki:
- 250 ml miodu lipowego
- 4 duże ziemniaki
- 4 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 liście czerwonej sałaty
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Banany oraz liście czerwonej sałaty umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu wyłożyć je na talerz z sałatą. Następnie banany obrać ze skóry i usunąć z nich końcówki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać płatki kukurydziane. Obrane banany namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w płatkach kukurydzianych i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Banany smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, nabić na patyczki szaszłykowe i dodać do całości. Wszystko polać miodem lipowym i podawać na ciepło do spożycia.
Komentarze (0)